fbpx

CUM SĂ FII ECO-FRIENDLY ÎN CĂLĂTORII? – SFATURI ȘI IDEI

Publicat de kolpater pe

Fie ca mergi o dată pe an într-o călătorie, fie că ai posibilitatea de a vizita mai multe locuri într-un an, ar trebui să începi să fii atent la ceea ce lași în urma ta. Mă refer la partea de ecologie – curățenie, reciclare și reutilizare.

Există multe persoane care consideră că pot face tot ceea ce doresc, pentru că nu sunt la ei acasă. Totuși, trebuie să realizeze că, deși ar exista cineva la hotel care ar face curățenie după ei, sunt și alte moduri prin care pot avea grijă de mediul înconjurător.

Faptul că putem călători peste tot în lume, ne ajută să avem o minte mai deschisă și să explorăm și să experimentăm o groază de lucruri. Pământul este plin de locații cât se poate de diverse, astfel că nu contează dacă locuiești la munte; poți foarte ușor să ajungi la mare. Și invers, iar acestea sunt exemplele banale. În România nu avem păduri tropicale, dar poți lua un avion și să te lași uimit de frumusețea lor, acolo unde le vei vizita.

Totuși, această libertate de a călători oriunde a dus la milioane de zboruri, de vase de croazieră, de locuri mai puțin curate – practic, la un consum extraordinar de mare de resurse. Pământul a trecut de-a lungul celor mulți, mulți ani, prin diverse schimbări din punct de vedere al climei; el s-a regenerat. Însă existența noastră pe Pământ, alături de comportamentul haotic, de consum intens al combustibililor, al plasticelor și al diverselor are materiale, a dus la o accelerare rapidă a schimbărilor de pe Pământ.

Există destul de multe acțiuni pe care le poți adopta pentru a fii mai eco, în general, însă în acest articol ne vom limita doar la a fi eco atunci când călătorești.

ECO-FRIENDLY ÎN CĂLĂTORII

Pentru că devine un termen global (ori a devenit deja), voi folosi termenul de „eco-friendly”. Tradus, înseamnă prietenos cu natura. Se referă la orice acțiune pe care o faci în detrimentul naturii: arunci gunoaie pe jos, folosești foarte mult plastic de unică folosință, consumi apă și carburanți în exces – practic, dacă nu respecți natura și nu o îngrijești, nu ești prietenos cu ea.

Foarte multe țări implementează (ori au implementat de mult timp) legi legate de ecologie. În România se încearcă, însă, personal, cred că va mai dura ceva, deoarece nu suntem educați în această privință. Chiar dacă avem la dispoziție mijloace de reciclare, spre exemplu, tot vom recicla superficial ori deloc.

Această „obișnuință” duce la un comportament greșit și în alte țări unde oamenii au altă atitudine față de ecologie. Iar asta poate rezulta chiar și în amenzi usturătoare. Invers, adică turiștii care ne vor vizita țara, vor rămâne surprinși (în sensul negativ) de comportamentul nostru; acest lucru poate duce chiar și la răspândirea unei reputații proaste.

În orice caz, chiar dacă următoarele sfaturi pe care ți le voi propune sunt legate de călătorii, le poți adopta cu ușurință și acasă.

Dacă ești, totuși, cât de cât obișnuit cu reciclarea și cu a fi eco-friendly, atunci nu trebuie să te oprești atunci când pleci în călătorii; ba chiar poți face și mai multe lucruri, poate chiar și învăța de la cei care o fac extraordinar de bine.

SFATURI ȘI PONTURI – ECO-FRIENDLY ÎN CĂLĂTORII

Așa cum am zis mai sus, următoarele sfaturi le poți practica (aproape pe toate) oriunde, nu doar în călătorii.

Unele dintre ele sunt foarte ușor de realizat, altele necesită mai multă planificare și dedicare. Țin să precizez că și acțiunile mici, contribuie la un comportament eco-friendly.

IA CU TINE STICLE REUTILIZABILE

Sunt atât de multe variante de sticle de acest gen – de plastic, din oțel inoxidabil ori combinate – încât nu vei putea spune că nu ai ce să alegi. Poate că nu te poți hotărî.

Într-adevăr, dacă pleci într-un loc nou, nu vei știi de dinainte dacă apa de la robinet este potabilă. Dacă ai posibilitatea să afli, atunci nu ezita, și ia cu tine sticle reutilizabile. În cazul în care afli că mai bine este să cumperi apa de la magazin, atunci achiziționează cea mai mare sticlă, pentru a evita să cumperi apă în fiecare zi. În acest fel, deși vei folosi plastic, va fi cu mult redus, iar atunci când ieși în explorare, vei avea cu tine sticla reutilizabilă.

De știut: În Viena, apa de la robinet vin din munții Alpi, astfel că este potabilă.

REFUZĂ TACÂMURILE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

Legat de această acțiune există două situații. Prima se leagă de momentele în care nu ai chef să mergi la un restaurant și vrei să comanzi mâncarea la hotel. Dacă poți precizează restaurantului sau fast-food-ului de unde comanzi să nu îți mai trimită și tacâmuri. Le ai pe cele de la hotel.

A doua situație se leagă de momentele când dai de vreun festival ori pur și simplu de tarabe/chioșcuri. Poate că nu era în plan, dar cu siguranță te vor atrage, măcar puțin. Pentru a evita orice surpriză din partea stomacului tău (i se face foame exact când nu te aștepți), poți lua cu tine tacâmuri, ba chiar și veselă ușoară; există tipuri realizate din materiale bio-degradabile, care permit mai multe utilizări, iar la aruncare, se vor degrada mult mai rapid decât plasticul.

După ce le murdărești, poți căuta rapid o țâșnitoare sau le poți curăța cu șervețele umede (și ele bio-degradabile).

De asemenea, paiele de plastic sunt ușor de înlocuit. Deja apar pe piață fie paie din hârtie reciclată, fie paie din oțel inoxidabil (pe care le poți păstra mult, mult timp).

Poți lua tacâmurile chiar de acasă, atât timp cât nu sunt ascuțite și nu prezintă un pericol. Le poți păstra ca fiind tacâmurile pe care le folosești în călătorii.

IA CU TINE SĂPUN SOLID

Pe lângă faptul că vei avea mai mult loc în bagaj și nu va trebui să te îngrijorezi de gramaj, vei scăpa și de sticlele de plastic.

La hotel poți menționa că nu dorești să primești obiectele de igienă, acelea în sticluțe mici. Oricum ai la tine tot ce îți trebuie, de ce să le irosești și pe acelea? Chiar dacă nu le folosești hotelul ar putea să le arunce, pentru a evita orice fel de surpriză.

În plus, pe piață apar și tipuri de șampon solid, astfel că mai scutești încă un recipient din plastic.

În cazul în care ai necesități mai speciale, atunci achiziționează-ți recipiente din plastic pe care să le poți reutiliza la fiecare călătorie. Și în acest caz poți întreba hotelul dacă este de acord să nu îți ofere sticluțele mici.

Dacă celor de la hotel li se pare o cerere ciudată și spun că nu o pot respecta, atunci poți lua acele produse de igienă și le poți dona, dacă tu nu le vei folosi.

CREMĂ SOLARĂ FĂRĂ CHIMICALE

Întâmplarea face ca eu chiar să fi căutat un astfel de produs: cremă cu protecție solară, care să nu conțină ingredientele chimice oxybenzone și octinoxate. Acestea pot fi înlocuite de ingrediente precum zincul, iar protecția solară va fi la fel de bună.

Odată intrat în mare, crema solară, chiar dacă este rezistentă la apă, va începe să se dizolve în apă. E drept, de la un om într-o imensă mare de apă nu pot fi afectate nici apa, nici vietățile. Dar gândește-te câți oameni fac asta.

Poate că în zonele nu prea populate de vietăți, nu ar trebui să te îngrijoreze prea mult. Însă dacă vrei să faci snorkeling în zone cu recif, ar trebui să eviți acest tip de cremă solară; chimicalele ce ajung în apa respectivă pot dăuna recifului.

RENUNȚĂ LA MENAJUL ZILNIC OFERIT DE HOTEL

Deja au apărut, de ceva timp, și hoteluri unde se specifică faptul că se dorește minimizarea numărului de spălări a prosoapelor. Tot ce trebuie să faci este să lași prosoapele pe care le vrei să le folosești în continuare, pe suport; ce s-a murdărit, poți lăsa pe jos.

În cazul în care hotelul nu are vreun mesaj de acest fel, atunci poți folosi semnul de Do Not Disturb. Astfel, menajerele nu vor intra în camera ta până când nu le vei spune (reține că unele hoteluri au o regulă – maximum 3 zile fără să intre menajera). În acest fel nu numai că vei evita schimbarea zilnică și inutilă a prosoapelor, dar vei și scăpa de noi produse de toaletă.

IA CU TINE PLASE REUTILIZABILE

Chiar dacă nu plănuiești să faci cumpărături (de orice fel, până la urmă), ia cu tine măcar o plasă pe care să o poți reutiliza. Amintește-ți cum bunicii sau părinții tăi mergeau la piață cu o plasă din bumbac sau orice alt material similar; nu aveau nevoie de pungi de plastic, pe care apoi să le arunce (deși știm cu toții că aproape fiecare avem un sertar cu pungi).

Sunt diverse modele pe care le poți achiziționa și păstra pentru până când se deteriorează; există modele din bumbac organic ori chiar și fâș și fie le împachetezi, fie le strângi sub forma unei mingi. Oricum ar fi, sunt foarte ușor de luat cu tine peste tot.

TRANSPORT ECO-FRIENDLY

Atât timp cât zona unde mergi sau tipul de excursie ales îți permite, folosește transportul în comun și nu închiria o mașină. Poți chiar alege biciclete sau trotinete electrice.

Avantajul este că nu vei fi stresat de trafic, vei merge la sigur și, evident, nu vei contribui individual la emisiile de carbon.

Între țările din Europa, dacă vizitezi orașe ceva mai mari, poți alege trenurile de mare viteză.

În cazul în care chiar ai nevoie de o mașină, închiriază una care are un motor hibrid sau asigură-te că modelul ales nu este unul vechi, cu mari emisii de carbon.

Cât despre croaziere și avioane, ele sunt printre cele care dăunează cel mai mult. Consumă foarte mult combustibil, iar emisiile sunt mari. Este drept, se investesc mulți bani în a crea vase de croazieră hibrid, în a face avioane care poate consumă ceva mai puțin.

Până la urmă, încă nu există altă alternativă la zborul cu avionul așa că ceea ce poți să faci este să reduci din călătorii. Dacă vrei să vizitezi mai multe orașe, atunci zboară până unde poți și de acolo folosește trenurile sau autobuzele. În cazul în care trebuie să zbori mai mult, alege zborul cu cel mai puține escale (ca și la o mașină, avionul consumă cel mai mult atunci când pleacă de pe loc).

FĂ ECONOMIE LA ENERGIE ELECTRICĂ ȘI LA APĂ

Bineînțeles, nu spune nimeni să stai pe întuneric sau să te speli o dată pe săptămână. Grija ta trebuie să se lege de a nu irosi nimic.

Ceea ce vreau să spun este că atunci când ieși dintr-o cameră sau când pleci de la hotel, stinge becul. Atunci când te speli, nu lăsa apa să curgă fără rost; când faci duș, o poți chiar opri între momentele în care te speli cu săpun și la fel poți face atunci când te speli pe dinți.

Se vehiculează că, pe timpul verii, aerul condiționat ar trebui să răcească o cameră până la 25.5 grade Celsius. Pe timp de iarnă, centrala nu ar trebui să încălzească mai mult de 20 de grade Celsius.Este foarte posibil să ți se pară puțin ciudat, însă, dacă știi că depășeai cu mult aceste limite, poți renunța măcar la un grad. Adică dacă răceai camera la 22 de grade, poți încerca acum cu 23 de grade.

Deși nu vei avea acces la centrală pe timpul iernii, la hoteluri, măcar pe timpul verii să ții cont de sfatul de mai sus.

NU EZITA SĂ RECICLEZI

Dacă te-ai obișnuit de acasă să reciclezi, atunci nu trebuie să te oprești nici în călătorii, chiar dacă poate nu ai recipientele speciale la îndemână. Dacă ții cont de cele spuse mai sus, vei reuși să eviți destul de mult plastic, însă îți vor mai rămâne lucruri de reciclat.

Nu toate țările oferă recipiente speciale pentru reciclat, astfel că poate îți va fi puțin greu; totuși, încearcă să pui obiectele din hârtie, din plastic și din sticlă lângă coșul de gunoi, în plase (și ele reciclabile sau biodegradabile). Dacă cei de la hotel sau dacă gazda la care stai reciclează într-un loc special, îi va fi de mare ajutor să găsească această ordine.

ALEGE HOTELURI ECO

Acest sfat este unul ceva mai greu de realizat, dar cu siguranță imposibil. Depinde doar de țara în care pleci în vacanță. În orice caz, te poți interesa de dinainte la ce hotel vrei să mergi și să afli dacă acesta practică acțiuni de ecologie sau de sustenabilitate. Spre exemplu, pot utiliza sistem de încălzire precum panouri solare, pot avea un sistem de reutilizare a apei ori de captare a apei de ploaie, pot folosi detergenți care nu impactează natura, ba chiar contează dacă folosesc numai LEDuri.

Contează și dacă au contract cu firme ce le furnizează produse de igienă ECO sau dacă pur și simplu nu folosesc sticluțe de igienă mici – în loc se folosesc sticlele mari, ce sunt prinse de pereți. Chiar și faptul că în incinta hotelului nu se folosesc tacâmuri sau veselă de unică folosință, contează. Iar dacă hotelul are și recipiente speciale pentru reciclare, în fiecare cameră sau pe palier, este și mai bine.

NU CĂLĂTORI ÎN ZONE PE CALE DE DISPARIȚIE

De multe ori vei auzi „mergi până mai există”, ceea ce, pe bună dreptate, te poate face să îți dorești foarte mult să vizitezi acel loc. Cum să dispară și tu să nu îl fi văzut?! Totuși, această situație face mai mult rău locului respectiv – toată lumea află că este pe cale de dispariție, prin urmare turismul se poate accentua; în loc să existe un moment de respiro, cu ajutorul căruia locația să aibă o șansă de refacere, va fi din ce în ce mai aglomerată. Iar asta va duce la accelerarea dispariției.

Norocul nostru este că există foarte multe poze despre multe locuri de pe Pământ. Amintește-ți că trebuie să îngrijești locurile pentru a le putea avea cât mai mult timp.

Orice mic gest, chiar dacă nu va ajuta planeta într-un mod vizibil, te va ajuta pe tine să te simți mai bine (prin faptul că faci ceva în legătură cu îngrijirea planetei) și te va ajuta să dezvolți un comportament mai eco.

Categorii: Turism

Sunati-ne!

ro_RORomanian
en_USEnglish ro_RORomanian